När man fiskar befinner man sig i närheten av vatten och det är förenat med vissa faror. Den kanske främsta faran är drunkning men man kan också falla i kalla vakar, skada sig på vassa krokar eller halka på en hal klippa. Men med en del säkerhetsutrustning kan man klara sig undan dödliga olyckor.

Viktigt med flytväst

Både vuxna och barn bör ha en flytväst på sig i närheten av vatten, även om man är simkunnig. Är vattnet kallt eller om det är väldigt strömt har inte ens den mest simkunnige en chans att ta sig i land. Flytvästar finns i flera olika storlekar och varianter. Det gör att alla kan hitta en väst som passar.

Isdubbar på vintern

Ska man isfiska är ett par bra isdubbar inte fel att ha. Om man går igenom isen behöver man dubbarna för att man ska kunna ta sig upp ur det kalla vattnet. Se bara till att dubbarna har ett bra skydd på sig så att man inte skadar sig på dem. Om barn är med på isen bör även de lära sig hur man använder ett par isdubbar.

Ladda mobiltelefonen

Se alltid till att ha med en laddad mobiltelefon på fisketuren. Det är också en fördel om den är vattentät eftersom man befinner sig just vid eller på vatten. Med mobilen kan du kalla på hjälp om något händer och se gärna till att alla i sällskapet vet var telefonen finns, eller ta med flera. De är guld värda vid en olycka!