Typer av fiskeTyper av fiske

Fiska från båtFiska från båt

Sportfiske – en sport för alla åldrar

Sportfiske är en sport som kan utövas av alla oavsett ålder. Få sporter kan erbjuda den stora bredd och variation som sportfiske gör. Förutom att du kommer ut i naturen och kan fånga maten själv är detta en oerhört rolig och intressant sport som håller hela livet. Sverige är ett avlångt land och det finns sjöar, kuststräckor och vattendrag nästan överallt, vilket gör sportfiske möjligt och lättillgängligt oberoende av var du bor. Det är dessutom en fantastiskt rolig fritidsaktivitet som hela familjen eller kompisarna kan delta i. Faktum är att sportfiske är en oerhört populär fritidssyssla i Sverige och har runt 2 miljoner utövare.

Variationen och bredden på sportfiske är stor och du kan välja mellan eller kombinera olika typer av fiske såsom mete, spinnfiske, flugfiske, havsfiske och givetvis vinterfiske under den kalla årstiden. Det innebär också att det finns lika stor variation på fiskeutrustningen beroende på vilken typ av fiske du väljer att utöva.

Mestadels fiskas olika arter av fisk beroende på var i Sverige du fiskar. I norr fiskar sportfiskare efter lax, öring och sik. De populära arterna i Östersjön är abborre, strömming, sill och gädda medan västkustfiskare vill fånga torsk, öring samt makrill.

Det finns som sagt en stor variation på olika fisketekniker när du sportfiskar. Det handlar om mete, spinnfiske, flugfiske, havsfiske, jerkfiske, jiggfiske, pimpling, ismete och fiske från båt såsom trolling.

Den mest utbredda och omtyckta fiskemetoden är spinnfiske. En annan typ av spinning är jerkbait som utförs med en wobbler (utan sked) som rycks fram med så kallade jerks.

Mete är en enkel form av fiske för alla åldrar och den bästa fisketekniken för barn att börja med. Flugfiske kan utövas med antingen enhands- eller tvåhandsmetod beroende på var du fiskar. Tvåhands är att föredra om du har en hel del hinder i bakkastet.

När du fiskar från motorbåt är trolling den mest populära metoden och genererar en hel del fisk. Om du fiskar (trollar) från en roddbåt kallas det dragrodd. Under vintern kan du utöva pimpelfiske eller ismete på isen.

I Sverige har vi den unika allemansrätten, vilken gör det möjligt att vistas nästan var som helst i naturen. Denna rätt kommer med ansvar att inte förstöra, skräpa ner eller störa djurlivet. Det finns även restriktioner inom vissa områden gällande var och hur vi får elda, som exempelvis i skärgården. Däremot ingår inte fiske i allemansrätten och det finns regler som gäller för sportfiske och som måste följas och respekteras. Det finns tusentals olika fiskeområden som har egna regler och bestämmelser och det finns många områden där du kan fiska gratis (utan fiskekort), bland annat Stockholms ström. Även barn och ungdomar omfattas av dessa regler och det finns inget gratis fiske på grund av ålder. Däremot har alla rätten till fritidsfiske (med handredskap) utmed kusten, i havet och i våra stora sjöar: Storsjön i Jämtland, Mälaren, Vänern och Vättern. I samtliga andra vatten behöver du tillstånd för att fiska, vilket du enkelt skaffar genom att köpa ett fiskekort.

Bästa utrustningen för nybörjare

För att kunna börja fiska behöver du givetvis skaffa dig utrustning. Det kan vara svårt att hitta rätt utrustning i eftersom det finns otroligt mycket att välja på när det gäller fiskespö, rullar, linor och krokar. När du letar efter fiskeutrustning som nybörjare behöver du hitta den utrustning som kommer att passa din nivå, behov och vilken typ av fiske du ska utöva. Fiskeutrustning behöver inte vara dyr och avancerad. Det viktigaste är att den är funktionell för den fisketeknik du valt att börja fiska med och att utrustningen håller en hyfsat bra kvalitet.

De viktigaste delarna av din fiskeutrustning är rullen och fiskespöet. För nybörjare är det rekommenderat att börja med en haspelrulle eftersom den kommer att hjälpa dig hålla draget i vattnet plus att du kan variera vikten på olika beten. Haspelrulle finns i olika storlekar och är antingen frambromsad eller bakbromsad. För att skaffa den som passar dig bäst kan du fråga om råd från personalen i en sportfiskeaffär eller prova dig fram på egen hand.

Fiskespöet bör ha en längd på cirka 9 till 11 fot så att du har möjlighet att kasta långt. Ett haspelspö i mellanklassen är ett bra spö att börja med som klarar de flesta typer av beten. En annan fördel är att de inte kräver någon lång inlärning att komma igång med och är väldigt enkla att fiska med.

Kom ihåg att det kräver lite träning för att behärska kastteknik och se till att ingen står bakom dig när du kastar ut. Du kastar ut vassa fiskekrokar som med otur kan fastna i någons huvud eller ansikte om du inte är ansvarsfull.

Val av fiskelina är viktig så fråga gärna personalen i en sportfiskeaffär eller andra fiskekunniga om rekommendationer. Linan bör framförallt vara trasselfri så att du inte behöver sitta och trassla ut stora härvor under din fisketur. Fiskelinor klarar olika storlekar av fisk så om du önskar fånga en större fisk behöver du ha en lina som klarar mer vikt, annars finns risk att linan går av.

När du väljer krok bör det vara en krok som har så kallad huggpunkt. För drag kan det vara fördelaktigt att ha lite att välja på såsom wobblers, färdigknutna tafsar, spinnare, jigghuvuden och så vidare. Skaffa beten i olika färger (färgglada beten och beten med neutral färg) och se till att ha lite variation på storleken.

Barn och fiske

Barn älskar att fiska och det är oerhört roligt och spännande även för de yngsta. Den bästa fisketekniken att börja med för barn är mete. Det spelar ingen roll för barnen vad de fångar på kroken utan de blir oerhört glada och stolta över att ha fångat en fisk.

För de lite äldre barnen med lite mer erfarenhet att fiska bör den första mer avancerade utrustningen vara inkapslad. Var dock beredd på att skaffa en öppen haspelutrustning så snart som möjligt. En inkapslad rulle är oftast inte av någon särskilt bra kvalitet (kortare livslängd) men de är väldigt bra för barn att lära sig att kasta med.

Det finns färdiga barnutrustningar att köpa men kontrollera kvaliteten med personalen i sportfiskeaffären så att det inte är en ”leksak” du investerar i. För barn och ungdomar som vill prova på fiske finns möjlighet via Börja fiska att låna fiskeutrusning över sommaren. I slutet av sommaren kan de antingen köpa utrustningen för en slant eller helt enkelt bara lämna den tillbaka.

En viktig del av fiskeutrusningen är givetvis fiskespöet och ett haspelspö på runt 180 till 210 centimeter är att föredra. Fiskespöet behöver inte vara dyrt men bör hålla en god kvalitet.

Skaffa enkla beten med lite tyngd för barnen och undvik beten där du behöver trixa med spöt för att kunna använda dem rätt. Spinnare och skeddrag är lätta att kasta med men de sjunker och kan fastna i botten. Ett perfekt bete för barn är en flytande wobbler som kommer att flyta till ytan om de skulle glömma bort att veva.

Kom ihåg att ta med en rejäl picknickkorg och fika eftersom barn blir hungriga av att vara ute i naturen och glöm inte flytvästen även om du fiskar från land.

Olika typer av fiske

Det finns en stor bredd och variation på sportfiske med flera olika typer av fisketekniker. En del är väldigt enkla och bra för nybörjare medan andra kräver teknik och skicklighet. När du väljer mellan de olika typerna av fisketekniker handlar det om vilken typ av fisk du vill kunna fånga. Du behöver också veta vilken typ av bete fisken hugger på samt fiskens migration eftersom de förflyttar sig vid olika tider på året. Även utrustningen behöver vara korrekt för den typ av fiske som du valt.

Den absolut populäraste och mest utbredda fiskemetoden är spinnfiske. Spinnfiske innebär i korthet att du kastar ut ett bete med hjälp av dess vikt för att sedan veva betet tillbaka igen. Alla kan spinnfiska men du kommer att behöva lära dig hur kastmomentet ser ut samt när linan ska släppas. Det kräver lite träning för att kunna kasta ut och för nybörjare är det enklast att använda sig av en inkapslad rulle i början.

Det krävs inte mycket utrustning för att börja spinnfiska och det du kommer att behöva är fiskespö, rulle, fiskelina och beten. Det finns en oändlig mängd olika beten att välja mellan och det är bra att höra sig för med erfarna sportfiskare om vilka som fungerar bra.

Vanliga beten för spinnfiske

Det finns många olika typer av beten för spinnfiske. De vanligasta och mest populära beten som används är wobblers, spinnare och skeddrag.

Wobblers är ett bete som imiterar småfisk och den tvådelade wobblern imiterar fisk mer naturligt i vattnet. Den går att använda på flera olika djup och en del wobblers har en sked som du kan ställa in för att själv välja det djup du vill fiska på.

Spinnaren roterar i vattnet och generar ljudvågor genom sin rotation. Detta ljud fångar de allra flesta fiskars intresse. Små och lätta spinnare kan inte kastas särskilt långt och de sjunker ganska långsamt. De tyngre och större spinnarna kan du däremot kasta längre och de sjunker fortare. Spinnaren har en sked som roterar men det krävs att du vevar för att starta rörelsen.

När du fiskar med jigg behöver du själv ge den rörelse och liv. Jiggen kastas ut, sjunker till botten och tas sedan hem med ryckiga rörelser. Den är lätt att kasta ut, sjunker snabbt och fastnar inte ofta på botten eftersom kroken är uppåtvänd.

Skeddragen är mycket populära och fungerar överallt. De kommer i många olika utföranden och det finns breda, korta, långa och smala skeddrag i många varianter. Breda skeddrag imiterar en skadad fisk medan långsmala skeddrag imiterar snabbt simmande fisk.

Flugfiske

Flugfiske är en klassisk fiskemetod med långa anor. Du kan flugfiska med enhands- eller tvåhandsteknik men de allra flesta börjar med enhandsflugfiske. Flugfiske kräver en del träning samt kunskap och används gärna i större älvar för att fiska lax och öring. Även om flugfiske ser svårt ut går det att lära sig ganska enkelt genom lite övning. Det här är en fisketeknik som är effektiv och rolig och du kan fiska för öring, regnbåge, lax och harr med fluga. Nästan alla fiskar kan fiskas med fluga och det krävs endast korrekt utrustning samt teknik. Viktigt är att skydda ögonen med solglasögon (gärna som låter dig se fisken i vattnet) när du kastar med flugspöet.

När du kastar med fluga är det linan som utgör kastvikten eftersom flugan är nära på viktlös. Viktigast är att försöka få flugan att landa nära fisken. Ett tips är att lära sig kasta från en erfaren flugfiskare (genom en kurs eller lektion) som lär dig rätt kastteknik från start.

Flugfiske har en egen typ av utrustning som skiljer sig rejält från vanligt sportfiske. Både spöet, rullen och linan är specialdesignade för just flugfiske.

Det finns flera olika typer av flugor och du kan gärna börja tillverka dina flugor själv. Det finns dessutom färdiga kit att köpa för tillverkning av flugor.

Flugor som flyter kallas torrflugor och de har till syfte att imitera insekter som kläcks på vattnet eller som landar på vattenytan (exempelvis stora sländor, knott eller getingar).

Våtflugor däremot sjunker och är ofta små och i starka färger. Flugor som imiterar småfisk, krabbor eller räkor kallas streamers. Flugor som imiterar larver från olika vatteninsekter kallas nymfer. Det finns många fler olika sorters flugor och du kan skapa dina egendesignade flugor.

Fiske från båt – trolling

Sverige är ett av de båtrikaste länderna i världen och om du inte äger en båt själv känner du säkert någon som gör. Den absolut mest populära formen av fiske från båt kallas trolling och är en metod som kräver tillgång till en motorbåt. Trolling kan ske från en roddbåt men kallas då dragrodd. Det finns många olika båtar på marknaden men vissa modeller lämpar sig bättre för fiske än andra. Vid trolling låter du betena släpa efter motorbåten. Trolling kan utföras med större eller mindre båt och ett eller flera fiskespön. Med trolling fiskar man efter olika fiskarter men vanligtvis öring, gös, gädda eller lax.

För trolling krävs tålig utrustning med en rulle (gärna multirulle) som klarar hög belastning, ett styvt fiskespö samt en lina som är slitstark.

Även om du inte behöver all utrustning på båten bör du ha en spöhållare för att slippa sitta och hålla i fiskespöet under hela fisketuren. Djupriggen är ett tungt lod som fästes i fiskelinan och hissas sedan ned till det djup du vill fiska på. Det är inte alltid betena som avgör om fisken hugger utan även farten kan vara avgörande. Om fiskelyckan inte infinner sig kan det vara värt att höja eller sänka farten.

Du är varmt välkommen att kontakta oss här om du har frågor eller vill veta mer.

navsjon.se – Vad du behöver veta om fiskenavsjon.se – Vad du behöver veta om fiske