Att åka på en fisketur kan vara väldigt roligt, både under sommaren och på vintern. Men det är samtidigt väldigt viktigt att du håller dig säker när du befinner dig vid vattnet. På vintern befinner du dig ofta på isen, se därför till att den är tillräckligt tjock. Men det är inte det enda du bör tänka på angående säkerheten under fisketuren.

Att använda krokar och fiskedrag är även någonting du bör vara lite försiktig med. När du fiskar med barnen bör du alltså hålla koll på vad de gör hela tiden. En annan sak att tänka på är hur marken ser ut där du fiskar. Om du står vid en klippa eller liknande kan du halka om du inte är försiktig. Välj även skor med tjock sula för att undvika att trampa på en krok eller andra vassa saker.

Den rätta flytvästen

Oavsett om du väljer att åka ut och fiska i båten eller står vid sidan av havet/sjön kan det vara smart att du använder en flytväst. Har du barn med dig är det extra viktigt att du skaffar flytväst till dem. Det kan även vara svårt att veta var du kan köpa flytvästar. Ett tips är att du besöker https://www.olssonsfiske.se/klader-skor/flytvastar och tar en titt i deras utbud. Hos https://www.olssonsfiske.se/klader-skor/flytvastar kan du även få lite mer information om vilken flytväst som är bäst.

Rätt storlek

Om du inte redan har en flytväst är det viktigt att du skaffar en, speciellt om du ska åka ut med båten. Det finns flera olika typer av flytvästar vilket kan göra det svårt att veta vilken du ska välja. Du kan till exempel välja om du vill ha en flytväst som består av ett lättflytande material eller en som kan blåsa upp sig själv ifall du trillar ner i vattnet. Det finns några tips du bör tänka på för att hitta den rätta storleken på din flytväst:

  • Det ska inte finnas utrymme mellan dina axlar och flytväst.
  • Flytvästen bör sitta stadigt mot kroppen.
  • Det ska vara möjligt att stänga dragkedjan helt på flytvästen, om det finns en dragkedja.
  • Spännen och banden ska vara knäppta och justerade.

Hantering av knivar

Det är vanligt att du tar med dig knivar när du ska ut och fiska. Du kan behöva den till att skära av trasslade linor, öppna olika förpackningar eller till att avliva fiskarna du fångar. Det kan också behövas en kniv ifall du ska tillaga fisken när du är ute. Oavsett användning är det vanligt att folk endast kastar bort kniven när de inte behöver den längre, det kan leda till att någon råkar trampa på den. Skaffa istället en kniv som du kan sätta på bältet eller liknande så du har någonstans att förvara den. Hos https://www.olssonsfiske.se/klader-skor/flytvastar, där du kan hitta flytvästar finns det även annan utrustning som du kan behöva.

Regler

Förutom att du måste vara säker när det kommer till knivar, krokar och att du använder flytväst är det viktigt att du följer eventuella regler. Många fiskeplatser har nämligen lagar som alla personer måste följa. Kolla upp dessa innan du beger dig till fiskeplatsen och se till att du följer dessa.