Fiska kan man göra under årets alla årstider, det är bara lite skillnad på hur och var man får fiska. Men det finns faktiskt flera anledningar till att man vill fiska. Det är inte bara för att det är roligt.

Fisk är bra mat

Enligt Livsmedelsverket behöver både vuxna och barn äta fisk flera gånger i månaden för att få i sig viktiga ämnen som olika fetter. Fisk kostar en hel del pengar i affären och när man fiskar upp den själv vet man också vad det är för fisk man äter. Om man har tillgång till bra fiskevatten blir det i längden också betydligt billigare att dra upp några fiskar själv.

Ha fiske som hobby eller tävling

En annan anledning att fiska är att man helt enkelt har det som hobby eller aktivitet. Många tycker att det är lugnt och skönt att bara åka ut till vattnet och fiska en stund. Att få fisk är egentligen inte särskilt viktigt. Många som fiskar väljer också att släppa tillbaka fisken just på grund av att de inte har för avsikt att äta den. Precis som i mycket annat kan man också tävla i fiske. Då kan tävlingen gå ut på att få flest fiskar, eller på att få störst och tyngst fiskar.

Möjlighet att komma ut i naturen

Fiske är också ett utmärkt sätt att komma ut i naturen på. Det kan kännas lite mer motiverande att gå ut när man vet att man kommer att få göra något roligt. Om man har barn eller ungdomar som inte är så glada i att spendera tid i naturen kan fiske vara en bra aktivitet också för dem. Varför inte ordna en tävling där hela familjen är med? Priset kan vara äran, eller kanske att bestämma dagens middag. När hela familjen blir delaktig i att planera utflykterna, var man ska åka och om man ska ta med sig matsäck brukar det också bli lite roligare. Även de yngre barnen uppskattar att få vara delaktiga i planeringen.

Främja ett gott fiskeliv i vattendragen

Genom fiske kan man också främja ett gott liv för fisken i vattnet. Man minskar ner beståndet av snabbväxande fisk som annars tenderar att ta över vattendragen. Samtidigt kan man under fisket också kontrollera olika fiskindivider för att se hur hälsan i vattnet egentligen ser ut. Ofta är det fiskare som upptäcker saker som övergödning, utsläpp och liknande när fisken inte ser ut eller beter sig som den ska. Som fiskare gör man alltså också fiskelivet som sådant en stor tjänst oavsett om man då och då tar upp fiskar eller om man släpper tillbaka sin fångst igen. Dessutom hjälper man till att hålla vattendragen och strandkanterna öppna genom trafik till fots och med båt.